Legal Hukuk Bürosu olarak; şirketlerin ticari faaliyetlerini hızlı ve kesintisiz devam ettirmelerinin öneminin farkındayız. Tahkim vekilliği konusundaki uzman ekibimizle birlikte; sözleşmelerin tahkime uygun hazırlanması, uyuşmazlık halinde tahkim sürecinin yönetilip sonuçlandırılması aşamalarının tamamını takip etmekteyiz.
Türkiye genelindeki İstanbul Tahkim Merkezi, Türkiye Barolar Birliği Tahkim Merkezi, İstanbul Ticaret Odası Tahkim Merkezi Türkiye’deki önde gelen tahkim merkezlerindendir.
Tahkim, kişilerin, şirketlerin ya da kurumların kanunen üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri haklar konusunda mahkeme yerine hakeme başvurmasıdır. Tahkime başvuruda bulunabilmesi için en önemli husus tarafların üzerinde serbest irade ile işlem yapabileceği bir işlem olmasıdır. Örneğin iki tüzel kişilik yani şirket aralarındaki hizmet alım sözleşmelerinden kaynaklı uyuşmazlıkta hakeme başvurabilir. Ancak taraflar arasındaki sözleşme kanunda üzerinde serbestçe tasarruf edemeyecekleri bir sözleşme ise tahkime başvurmaları imkansızdır.
Tahkimin şirketler için birçok avantajı vardır. Şöyle ki;
- Hakemi veya hakemleri taraflar kendisi seçebilir,
- Masraf olarak bakıldığında daha az masrafla uyuşmazlığın çözüme ulaştırılması,
- Bir tahkim merkezinde uyuşmazlığın çözülmesine karar verebilirler;
- Uyuşmazlıkta kullanılacak delilleri belirleyebilirler,
- Sözleşmenin konusu uzman olan hakemler tarafından uyuşmazlık konusu görüşülür bu taraflar arasındaki uyuşmazlığın daha kolay anlaşılmasını sağlar,
- Taraflar süreyi kendisi belirleyebilmektedir. Bu mahkeme sürecinden çok daha kolay ve hızlı bir çözüm olacaktır. Ticari hayatın hızına yakın bir hızda uyuşmazlık çözülebilecektir.
Taraflar sözleşmeyi hazırlarken tahkim şartı eklemese bile dilerseler mahkemeye gitmeden önce tahkime gidebilirler.
Taraflar sözleşmeyi yaparken tahkim maddesi ekleyebilir. Sözleşmeden kaynaklanan uyuşmazlıklarda başvurulacak hakem sayısını, hakemlerin kimlerin olacağını veya hangi tahkim merkezinde uyuşmazlığın çözüleceğini belirleyebilirler.
Taraflar yaptıkları sözleşmede tahkim şartına yer vermişse bu aynı zamanda dava şartıdır. Sözleşmede tahkim şartı yer alması halinde sözleşmeden doğan uyuşmazlıklarda mahkemeye gidilmesi halinde hâkim dava şartı yokluğundan davayı reddecektir. Tahkim maddesi olması dava şartı olduğu için hâkim tarafından re’ sen dikkate alınacaktır.
Tahkim yargılamasında süre taraflarca belirlenebilir. Bu süre Hukuk Muhakemeleri Kanunun da belirtilen tahkim süresini aşamaz. Taraflar tahkim yargılamasında kullanılacak delilleri kendileri belirleyebilirler. Kullanılacak delillerin sözleşmede belirtilmesinde yarar vardır.
Tahkim süreci ve tahkim hakemlerinin sorumlulukları Hukuk Muhakemeleri Karunundaki tahkim bölümünde yer almaktadır. Hakemlerle ilgili bu bölümde yer almayan durumlar için Hukuk Muhakemeleri Karunundaki hakimler için uygulanan hükümler uygulanacaktır. Buradan anlaşılmaktadır ki hakemlerin sorumluluğu hakimlerin sorumluluğu ile eş değerdir.
UNCITRAL Model Kanunu uyarınca hazırlanmış 4686 sayılı Milletlerarası Tahkim Kanunu ile 1958 tarihli New York Sözleşmesi ve 1961 tarihli Cenevre-Avrupa Sözleşmesi’ne taraf olan Türkiye, milletlerarası bir tahkim için gerekli tüm hukuki düzenlemelere sahiptir.